Varmtvandsbeholder

Alt du bør vide, før du vælger varmtvandsbeholder

Hvilken varmtvandsbeholder du bør vælge afhænger af flere faktorer. Først og fremmest afhænger dit valg af varmtvandsbeholder af din primære varmekilde; er der tale om fjernvarme, centralvarme eller elvarme? Dernæst afhænger størrelsen på din varmtvandsbeholder af hvor stort et vandforbrug din husholdning har.

Hvad er en varmtvandsbeholder?

Som navnet indikerer er en varmtvandsbeholder en beholder, der varmer brugsvandet i en bolig op. Forskellige modeller er indrettet forskelligt, men fælles for vandvarmere er, at et varmelegeme opvarmer og holder vandet i den isolerede og lufttætte beholder varmt, så det er altid er klart i vandhaner og bruserhoveder, når du har brug for det. Med en fungerende varmtvandsbeholder er det altså slut med kolde bade om morgenen.

Hvordan virker en varmtvandsbeholder ?

En varmtvandsbeholder, også kendt som en lagertank, er en type vandvarmer. Tanken opbevarer varmt vand, indtil der er brug for det. Varmtvandsbeholdere er normalt placeret i en kælder eller garage.
Varmtvandsbeholderen fungerer ved at lagre varmt vand i beholderen, indtil der er brug for det. Når du tænder for varmtvandshanen, kommer det kolde vand ind i tanken og opvarmes af det lagrede varme vand. Det varme vand strømmer derefter ud af tanken og ind i dine vandinstallationer.
Varmtvandsbeholdere drives normalt af elektricitet, men de kan også drives af fjernvarme eller via et centralvarmeanlæg. Størrelsen af tanken er afgørende for, hvor meget varmt vand den kan opvarme af gangen, hvorfor det er vigtigt at sikre det rigtige valg af vandvarmer, så man ikke løber tør for varmt vand.

Beregn din pris her

Hvilken varmtvandsbeholder skal du vælge?

Der findes en række forskellige typer af varmtvandsbeholdere på markedet. Hos Varme & Energi anbefaler vi Metro vandvarmere. Metro har leveret varmtvandsbeholdere til de danske hjem i over 70 år. Det betyder, at varmtvandsbeholderne passer perfekt ind i de danske bryggerser og teknikrum. Desuden er en Metro vandvarmer let at vedligeholde og er produceret i høj kvalitet i Danmark. Metro producerer seks forskellige typer af varmtvandsbeholdere, som hver er beregnet til specifikke varmekilder. Vi vil herunder gennemgå de mest anvendte typer.

El-vandvarmer

Hvis du ikke har et centralvarmesystem eller din bolig er under ombygning vil en elvandvarmer være det bedste valg for dig. Man vil typisk finde elvandvarmere i sommerhuse, kolonihavehuse eller ved ombygninger. En elvandvarmer kan tilsluttes så længe der er vandtilførsel og elektricitet tilstede.

Beregn din pris her

Varmtvandsbeholder til fjernvarme

Hvis din bolig har fjernvarme, bør du vælge en fjernvarmebeholder som tilsuttes fjernvarmenettet.

Varmtvandsbeholder til centralvarme

En centralvarmebeholder bruges hvis din primære varmekilde er et pillefyr, et oliefyr, en varmepumpe eller lignende. I et centralvarmeanlæg er din rumvarmer din primære varmekilde, mens din centralvarmebeholder opvarmer dit brugsvand.

Hvor stor en varmtvandsbeholder har jeg brug for?

For at finde ud af, hvor stor en varmtvandsbeholder netop din husholdning har brug for, kan du f.eks. tjekke, hvor stort et vandforbrug I har haft det seneste år. Ud fra det kan du udregne et dagsgennemsnit for hele året. Du bør desuden spørge dig selv, hvor mange personer der i fremtiden vil benytte sig af vandet fra varmtvandsbeholderen. Ved at undersøge disse to aspekter, får du en god indikation for, hvor stor en varmtvandsbeholder du har behov for.
Har du ikke mulighed for at regne forbruget ud efter tidligere opgørelser kan du også kigge på hvad vandet bliver brugt til. Hvis man f.eks kun bruger varmt vand til lidt opvask og rengøring (f.eks. på kontoret eller i annexet), kan man klare sig med en beholder helt ned til 5 liter. Skal man dog bruge det i en husstand hvor der også bliver taget bade og brugt flere varme haner på en gang, skal varmtvandsbeholderen være på mellem 60-110 liter. Hvis man er i en større husstand på 4-5 personer, eller hvis man bruger meget varmt vand (f.eks til karbad) kan en varmtvandsbeholder på 160-200 liter svare sig. Hvis man bor i en meget stor husstand på mellem 5-8 mennesker, med et højt vandforbrug på samme tid, kan varmtvandsbeholdere på helt op til 300 liter svare sig.Det er dog vigtigt at man har styr på hvor meget vand man bruger, da for store varmtvandsbeholdere kan føre til uønsket bakterievækst og sygdom, da vandet ikke bliver udskiftet hurtigt nok.

Hvor stor skal en varmtvandsbeholder til 4 personer være?

Hvor stor din varmtvandsbeholder bør være, afhænger af hvor mange personer der er i husstanden samt hvor meget vand der bliver brugt i husstanden. For en familie på 4, er en varmtvandsbeholder på mellem 60-110 liter tilpas. Det er vigtigt at vælge en varmtvandsbeholder der passer til ens behov. Hvis vandvarmeren er for lille, risikerer man kolde bade, og hvis den er for stor, risikerer man at vandet i beholderen ikke bliver skiftet ud, hvilket kan føre til bakterier i vandet. Hos Varme & Energi er vi altid parate til at rådgive dig, så du kan vælge en varmtvandsbeholder der passer til forbruget i netop din husstand.

Beregn din pris her

Hvordan vedligeholder man sin varmtvandsbeholder?

En varmtvandsbeholder er elektronik og kræver naturligvis vedligeholdelse. Det er dog minimalt. Alt du bør gøre er, at få en fagmand ud og tjekke din varmtvandsbeholder cirka én gang om året. Ligeledes skal din varmtvandsbeholder tilsluttes af en VVS-installatør, da der er tale om en autorisationskrævende opgave. Hvis du vælger at gøre det selv, vil din forsikring ikke dække dig, så lad en professionel om arbejdet. Du kan altid ringe til os på og få rådgivning og et godt tilbud af vores VVS-eksperter.
Et lille tip: Mange tror fejlagtigt at temperaturen i varmtvandsbeholderen skal være høj, for at dræbe eventuelle bakterier. Det er dog kun nødvendigt at have en temperatur på omkring 55 grader i din varmtvandsbeholder. Ved at holde temperaturen nede kan du spare mange penge på din vandregning, og du vil samtidig skåne rørene for aflejring af kalk.

Hvilken temperatur skal min vandvarmer stå på?

Temperaturen i varmtvandsbeholdere kan let justeres, typisk mellem 5 og 65 grader celsius. Vi anbefaler som udgangspunkt, at du fast indstiller din vandvarmer til 55 grader, som i de fleste tilfælde vil betyde at det varme vand i armaturerne er ca. 50 grader. Indstilles den koldere end 50 grader risikerer du nemlig potentielt skadelig bakteriedannelse i beholderen, som ikke er at ønske. Omvendt vil en varmere temperatur spilde energi og øge kalkdannelsen i beholder og rør, der vil forkorte vandvarmerens levetid.

Hvordan tømmer man en varmtvandsbeholder?

Det kan for eksempel være nødvendigt at tømme sin varmtvandsbeholder, hvis den er placeret i et sommerhus før vintermånederne, når temperaturen i lokalet kan falde til under 5 grader. Lader man en fyldt vandvarmer stå i frostgrader, risikerer man at vandet i rør og beholder fryser og så begynder problemerne at opstå, da det kan være yderst skadeligt for vandvarmeren. Ikke alle varmtvandsbeholdere er ens, og det er altid anbefalet, at undersøge den specifikke models brugermanual før man giver sig i kast med at tømme sin varmtvandsbeholder. Tømningen af vandvarmere kan være svær afhængigt af modellen og dens placering i boligen og det kan være nødvendigt med professionel hjælp. Vi er eksperter i vandvarmere og kan sørge for at din tømmes sikkert uden risiko for hverken vandvarmeren eller boligen omkring den.

Hvad koster en varmtvandsbeholder i strøm?

Det er meget svært at anslå det præcise energiforbrug, du kan forvente fra din vandvarmer. Forbruget afhænger nemlig af, hvor mange personer der bruger vandet og hvor meget vand den enkelte bruger. Der er for eksempel stor forskel forbruget i en fast bolig med en familie på fire og et sommerhus, der kun bruges af to. Desuden er varmtvandsbeholderen i sig selv en stor faktor, da ældre modeller bruger væsentligt mere strøm til at opvarme den samme mængde vand som en ny model i høj energiklasse.

Beregn din pris her