Kogende vandhaner
Vandhaner med kogende vand
En vandhane med kogende vand sikrer dig kogende vand uden at skulle vente på enten elkedel eller gryde. Det åbner op for et væld af anvendelsesmuligheder, som vi også vil komme ind på senere. Først vil vi dog gerne forsøge at besvare nogle af de oftest stillede spørgsmål. Forhåbentligt kan det hjælpe dig med at finde ud af om en kogende vandhane er noget for dig, og i så fald hvilken du bør vælge.
Hvordan virker en kogende vandhane?
En kogende vandhane fungerer som en vandhane, der er koblet op til en mindre varmtvandsbeholder. Der findes flere modeller, så man både kan få kogende vandhaner som en ekstra vandhaner, men de findes også hvor man både kan tappe koldt, varmt og kogende vand fra samme hane. Vandet i varmtvandsbeholderen opvarmes af el, og sikrer at vandet altid er klar til at blive tappet. Vandet kommer fra det samme sted som den ordinære vandhane, men filtreres yderligere for at sikre at vandet er helt rent, inden det kommer ud af hanen.
Hvor meget fylder en kogende vandhane?
Nogle typer af kogende vandhaner installeres ved siden af en ordinær vandhane og derfor er det vigtigt at tænke pladsen ind i billedet. Som nævnt er vandhanen også koblet til en varmtvandsbeholder, som oftest er installeret under vasken. Hvis man vælger en multifunktionel vandhane hvor der både kan tappes koldt, varmt og kogende vand reducerer det pladskravene en del.
Hvad koster det at have en kogende vandhane?
Det er ikke let at sige præcis hvad det koster at have en kogende vandhane. Uanset hvad, kan det dog med sikkerhed siges at der er en merpris ved at have en kogende vandhane frem for en ordinær vandhane, da der bruges strøm til at holde vandet i beholderen varmt. Til gengæld er dette også den eneste ekstra udgift, da vandet i sig selv kommer fra det samme sted som en normal vandhane. På standby bruger en kogende vandhane som regel mellem 10-35 watt, hvilket er i omegnen af det samme som en enkelt glødepære når den er tændt. På den anden side sparer man også noget el, man ellers ville have brugt på en elkedel eller et komfur. De fleste vil dog opleve, at deres el-regning stiger en smule.
Hvor varmt er vandet i en kogende vandhane?
Når vand koger er det fordi det har nået en temperatur på 100 grader. Vandet når at blive afkølet en smule, inden det tappes ud af hanen. Vandet har derfor den samme temperatur, som når det f.eks. opvarmes i en elkedel.
Kan temperaturen reguleres i en kogende vandhane?
Vandet, der ligger i varmtvandsbeholderen er som udgangspunkt kogende. Men det afholder dig selvfølgelig ikke fra at tappe kogende vand fra hanen og så selv blande det med koldt vand for at opnå en eventuel ønsket temperatur.
Er en kogende vandhane farlig?
Som sagt, så er vandet kogende, men en kogende vandhane er ikke mere farlig end en elkedel. Dertil kan det nævnes at kogende vandhaner er børnesikret med enten én eller to aktiveringsmekanismer, så hanen ikke ved en fejl afgiver kogende vand. På de fleste modeller er der en lampe, der lyser op når der er aktiveret for kogende vand, allerede inden tappen åbnes. Modsat en elkedel kan hanen heller ikke vælte, og den er dertil topisoleret hele vejen rundt, så man ikke brænder sig på hanen. En kogende vandhane er også indstillet med et lavere tryk når den afgiver kogende vand, som minimerer risikoen for at vandet plasker når det rammer enten vasken eller andre genstande i vasken. Denne risiko minimeres yderligere ved det store fokus på brugbarhed ved mange af modellerne, som tillader at hanen kan indstilles i højden og drejes.
Quooker eller Grohe Red – Hvilken er bedst?
Med det efterhånden store udvalg der er på markedet for kogende vandhaner kommer valget af den bedste kogende vandhane an på, hvilke behov den skal kunne opfylde.
Her hos Varme & Energi har vi udvalgte modeller af mærkerne Quooker og Grohe, hvor vi er overbeviste om, at en af dem er perfekt til dine behov. Quooker er alment kendt som mærket, der i første omgang opfandt konceptet med en kogende vandhane, og de har dermed haft mest erfaring med det. Det er også derfor, at vi har et bredt udvalgt af Quooker vandhaner her på sitet. Grohe, på den anden side, er et anerkendt tysk kvalitetsmærke, hvor der ikke er sparet på detaljerne og funktionaliteten, der passer ind i et eksisterende køkken.
Så uanset om du helst bare vil have en ekstra vandhane, der kan tappe kogende vand, eller om du vil have en multifunktionel vandhane, der både kan tappe koldt, varmt og kogende vand, og tilmed vand med brus efter ønske, så har vi en vandhane til dig. Når det så er sagt, så har vi allerede hjulpet dig godt på vej med et nøje udvalg af modeller.
Hvad koster en kogende vandhane?
Prisen på en kogende vandhane varierer som udgangspunkt primært efter hvor funktioner, vandhanen skal have. Man vil ofte opleve, grundet teknikken bag konceptet, at kogende vandhaner er markant dyrere end normale vandhaner.
Der findes både Quooker og Grohe vandhaner i samme prislejer, og i sidste ende er det mængden af funktioner, der afgør prisen. En ekstern kogende vandhane, der kun har kogende vand som funktion er oftest den billigste, hvorimod en multifunktionel vandhane med både koldt, varmt, kogende og eventuelt brusende vand vil være blandt de dyreste.
Til gengæld har vi gjort det lettere for dig her hos Varme & Energi, ved at inkludere monteringen i priserne, så du ikke skal tænke på det også.
Kan man få en kogende vandhane med danskvand?
Som en af de nyere trends er det nu muligt at få installeret et ekstra element til sin kogende vandhane, så den også kan levere koldt vand med brus. Dette er muligt som tilkøb hvis du køber en multifunktionel Quooker vandhane.
Hvordan afkalker man en kogende vandhane?
Med en kogende vandhane er der særligt to områder hvor man skal tænke afkalkning ind i vedligeholdelsen. Primært er der tale om perlatoren, som sidder i tuden på vandhanen, og sørger for at vandet opblandes med luft. Tuden kan heldigvis relativt let skrues af, og både tud og perlator kan lægges i blød i en afkalkende opløsning natten over.
Hvor ofte dette skal gøres afhænger af, hvor hårdt vandet er i dit område. Er vandet meget hårdt bør disse dele afkalkes en gang om måneden. Varmtvandsbeholderen bør ligeledes afkalkes, men ikke nær så tit. Det er muligt at afkalke beholderen selv, men alternativt kan man med fordel kontakte producenten, hvor Quooker f.eks. har en serviceaftale inkluderet i deres produkter.
Er det nemt at installere en kogende vandhane?
En kogende vandhane er måske ikke det nemmeste køkkenredskab at sætte op. Som tidligere nævnt, skal både hane og varmtvandsbeholder sættes op, ligesom der også skal trækkes en ledning med jordforbindelse for at tilføre el til beholderen. Arbejdet med opsætning af et stik med jordforbindelse skal udføres af en certificeret elektriker af sikkerhedsårsager. Det er af denne årsag vi hos VVS & Varme har valgt at gøre det lettere for dig at komme i gang med en kogende vandhane, ved at inkludere monteringen i prisen. Som udgangspunkt tager vi os af det, og mangler der dele eller opstår der andre komplikationer, finder vi en løsning sammen med dig.
5 hurtige tips du kan bruge din nye kogende vandhane til
Når du har fået din nye kogende vandhane, og den er klar til brug, hvad kan den så egentlig gøre for dig? Vi har samlet 5 gode bud på hvad en kogende vandhane kan anvendes til:
- Den største fordel ved en kogende vandhane, er den tid du kan spare ved altid at have kogende vand ved hånden, og den bekvemmelighed det giver dig. En kogende vandhane sikrer dig at du kan nå morgenkaffen, selv i de travle morgener, fordi du ikke skal tænke på at varme vand i el-kedel først. Ligeledes sikrer den også at der altid er vand klar til te, kakao og andre varme drikke. Og hvis du lige skal have stillet sulten hurtigt, er den også effektiv til instant-nudler.
- Det er alment kendt, at varmt vand er et effektivt værn mod bakterier. Derfor kan en kogende vandhane let desinficere spækbrættet, karklude eller andre køkkenredskaber, uden brug af opvaskemaskine. Dertil kan den kogende vandhane også bruges til desinficering af andre ting, såsom sutteflasker eller tandbørster, der ellers også er hjemsted for mange bakterier. Det sparer dig en masse tid, ligesom det også hjælper dig med at sikrer et bakteriefrit hjem. Et godt tip, er at den kan bruges under madlavningen, så du minimere forbruget af køkkenredskaber, da de hurtigt kan desinficeres så der kan skiftes mellem f.eks. kød og grøntsager.
- I forlængelse heraf er kogende vand også et effektivt middel til at rense afløbet, og blot ved kontinuerligt brug til desinficering vil du opleve et langt lavere behov for at skulle bruge afløbsrens. Det gør både dit liv lettere, og det er langt mere miljøvenligt.
- Hvis man har en ældre kogeplade, særligt uden induktion, kan det nogle gange tage lang tid at bringe vand i kog. Med en kogende vandhane er vandet på forhånd varmet op i gryden, og du behøver derfor ikke vente på at vandet er blevet varmet op. Du kan også let bruge en kogende vandhane til at blanchere grøntsager.
- Hvis du bor i bygninger med flere etager, har du garanteret oplevet at det tager lang tid for vandet at blive varmt, jo længere oppe du er. Hvis du ikke nødvendigvis har brug for kogende vand, kan du let selv blande en del kogende vand, med en del koldt postevand.