Installation af hårde hvidevarer
Hos Varme & Energi tilbyder vi installation af hårde hvidevarer som vaske- og opvaskemaskiner. Dermed er du sikret at din installation er foretaget af en autoriseret VVS’er, og kan trygt anvende dem. Herunder har vi samlet svar på en række almindelige spørgsmål, vedrørende opvaskemaskiner og vaskemaskiner generelt.
Må man selv installere hårde hvidevarer?
Selvom det kan være attraktivt at foretage installation af hårde hvidevarer selv, er der en række ting man skal være opmærksom på. Først og fremmest, så må man som udgangspunkt kun selv håndtere installationen, hvis denne foretages ved at sætte installationen i en stikkontakt. Dette er dog ikke tilfældet ved faste installationer, som oftest er tilfældet ved. bl.a. opvaskemaskiner og vaskemaskiner. Her er det et lovkrav, at installationen foretages af en autoriseret elektriker. Det er det gjort for forbrugernes skyld, da installationen, og dermed maskinen, kan være decideret farlig at anvende, hvis den ikke er installeret korrekt. Derudover skal man tage højde for en række ting ved selve opsætningen af maskinen, som forklaret i afsnittet ovenfor, hvorfor det kan være fordelagtigt at gøre brug af vores service.
Hvor mange kWh bruger en vaske-/opvaskemaskine?
Strømforbrug på de forskellige maskiner afhænger meget af model, alder og indstillinger. En gennemsnitlig nyere vaskemaskine bruger 0,68 kWh pr. vask, mens en gennemsnitlig opvaskemaskine bruger lige omkring 1 kWh pr. vask.
Hvad indebærer en installation af hårde hvidevarer fra jer?
Når du har brug for hjælp med tilslutningen af din nye vaske- eller opvaskemaskine sørger vi for at den virker, når vi går. Vi tager os både af en eventuel demontering af en eksisterende maskine, og montering af den nye. Derudover tager vi os også af monteringen af stophanen med kontraventil, samt tilpasning af afløbet ved vandlåsen. Hvis der ikke allerede er en lovlig strømtilslutning skal dette foretages af en autoriseret elektriker. Som udgangspunkt skal du selv tage dig af, at komme af med den gamle maskine, medmindre andet aftales.
Hvis der opstår uventede problemer undervejs kan der selvfølgelig også aftales en løsning på dette. Vi foretager ingen opgaver uden at begge parter er helt indforståede med størrelsen og prisen på opgaven.
Hvor meget vand bruger en vaske-/opvaskemaskine?
Vaskemaskiner og opvaskemaskiner bruger en specifik mængde vand til rengøringen af henholdsvis tøj og opvask og afhængigt af hvilket program, der køres. Nyere maskiner er som regel bedre til at spare på vandet end ældre, og de fleste har også forskellige indstillinger, alt efter behov. Den endelige vandmængde er dog svær at afklare, da det kommer meget an på den enkelte model. Det anslås dog, at den gennemsnitlige vaskemaskine bruger mellem 37 og 48 liter pr. vask, hvor en gennemsnitlig opvaskemaskine kun bruger i omegnen af 10 liter pr. vask.
Har du spørgsmål er vi klar ved telefonen på 70 60 53 53.
Hvordan kan man spare på energi og vand ved brug af en vaske- eller opvaskemaskine?
Udgifterne til energi og vand ved brug af vaske- og opvaskemaskine kan løbe op i flere tusinde kroner om året, og man kan derfor spare mange penge, hvis man tænker sig om. Her har vi samlet nogle tips til hvordan du kan reducere udgifterne på dine hårde hvidevarer:
- Overvej energimærket, næste gang du køber vaske- eller opvaskemaskine. Som udgangspunkt, jo tættere på A-energimærket maskinen er, jo mere energibesparende er den, i forhold til industristandarden. Der er dog forskel på mærkningerne, da standarden rykker sig, og energimærket har, siden sin indfindelse, ændret sig fra 2010, 2015 og nu til 2020 mærkningerne. Derfor gør du klogt i at kigge på elforbruget på mærket, der fortæller hvor meget strøm maskinen i gennemsnit bruger på 100 vaske.
- Fyld maskinen op. Den gennemsnitlige vaskemaskine kan tage op til 7 kilo vasketøj, men i Danmark fylder vi i gennemsnit kun 3,1 kilo vasketøj i, ved hver vask. Der kan spares mange penge ved både vask og opvask, hvis man sørger for, at de er helt fyldte, inden de starter.
- Vask på de rigtige tidspunkter. Prisen på el varierer efter tidspunkt, da den er baseret på udbud og efterspørgsel. Derfor kan du spare tid, ved at vaske, f.eks. tidligt om morgenen eller sent om aftenen. Nogle nyere maskiner kan endda tidsindstilles, så de kan gå i gang om natten hvor prisen er lavest.
Har du spørgsmål er vi klar ved telefonen på 70 60 53 53.
Hvordan renser man en vaske-/opvaskemaskine?
Både vaskemaskiner og opvaskemaskiner er et oplagt sted for bakteriedannelse, så derfor har vi samlet nogle gode råd til, hvordan du kan holde begge dele rene og velduftende.
Med en vaskemaskine kan det være en god ide ind imellem at køre en kogevask uden tøj. De lave grader skåner desværre også bakterier i vaskemaskinen, og af den grund kan det være en god ide at gøre netop dette for at rense ud. Derudover er det en god ide, ind imellem at tage sæbeskuffen ud og rense denne af, da der ellers kan ophobe sig sæberester, der kan mugne.
Opvaskemaskinen kan ofte rengøres ved brug af specielle tabletter, og nogle nyere vaskemaskiner har endda et indbygget “renseprogram” som kan bruges. Hvis det ikke er tilfældet for dig, eller hvis det ikke er nok, kan det anbefales at bruge vand, eddike, og rense maskinen manuelt med en klud. Du kan med fordel fylde “bunden” af opvaskemaskinen med vand og eddike, så denne del af maskinen kan ligge i blød, mens resten rengøres manuelt. Her er det vigtigt både at tænke på stativer, spulearme og områderne omkring pakningerne, der alle er steder hvor madrester og bakterier kan ophobes.
Hvordan afkalker man en vaske-/opvaskemaskine?
Hvis du ikke har et blødgøringsanlæg vil du opleve, at både vaskemaskine og opvaskemaskine kalker til over tid, i form af hvide hinder, der lægger sig inde i maskinen.
Ved en vaskemaskine kan kalken fjernes ved brug af maskinens normale vaskefunktion, tilsat enten et reelt afkalkningsmiddel, mild citronsyre eller som tabs. Afkalkningsmidlet eller citronsyren lægges blot i sæbeskuffen inden den tomme vask starter, hvor tabs ofte blot lægges ind i maskinen inden start.
Det er et langt stykke hen ad vejen det samme med opvaskemaskiner, hvor afkalkningsmiddel fyldes i beholderen til opvaskemiddel inden maskinen startes. Her kan du med fordel også overveje maskinrens til opvaskemaskiner, som både rengør maskinen, og afkalker den. Om disse kommer i beholdere der skal indsættes hele i maskinen, eller tilsættes i beholderen til opvaskemiddel kommer an på det enkelte produkt, og kan som regel aflæses på indlægssedlen.